Veel studenten zijn momenteel nog volop aan het genieten van hun zomervakantie. Toch zijn er ook een aantal onder hen die stilletjes aan wat stress beginnen krijgen, omdat ze het komende academiejaar de landsgrenzen achter zich laten, en een periode in het buitenland gaan studeren. En, dan zorg je er als ouder maar beter voor dat je kind goed verzekerd is. Want ook in het buitenland kunnen er wel eens kleine of grote risico’s opduiken.
De kans is groot dat de universiteit of hogeschool waar je zoon of dochter studeert, een collectieve ongevallenverzekering voor studenten heeft afgesloten. Vraag dit dus zeker en vast eerst eens na en check daarbij ook goed wat deze dekking exact inhoudt.
Vervolgens is het een goed idee om ook eens na te gaan of de polissen die je als ouder hebt afgesloten, ook dergelijke risico’s dekken. Vraag bij twijfel zeker eens na bij je makelaar. Indien dan zou blijken dat het nodig is om een extra verzekering aan te gaan dan is dit geen enkel probleem. Op de verzekeringsmarkt zijn er daarvoor speciaal ontwikkelde verzekeringstypes.
Normaal gezien dekt de brandverzekering van de hoofdverblijfplaats van de ouders de aansprakelijkheid voor de studentenkamer en de inboedel ervan. Hoe dan ook. We raden aan om na te gaan wat de algemene voorwaarden zijn van de brandverzekeringsovereenkomst. Bijvoorbeeld of de inhoud en de verblijfplaats zelf gedekt zijn, en voor welk risico. Vergeet ook zeker de waardevolle voorwerpen niet te verzekeren!
De familiale BA-verzekering van de ouders dekt de student als verzekerde persoon. En dat kan interessant zijn als hulp bij de verdediging en voor het vergoeden van derden die schade leiden. Deze dekking geldt voor Europa en in sommige gevallen zelfs wereldwijd.
Let wel op! De familiale verzekering van de ouders dekt enkel de financiële gevolgen en bovendien enkel de extracontractuele burgerlijke aansprakelijkheid. Ga dus zeker op voorhand eens na of je rechtsbijstandverzekering kan tussenkomen.
Goed om te weten is dat wanneer de ziekteverzekering, de kosten in het buitenland dekt, de hospitalisatieverzekering tussenkomt. Check zeker op voorhand of deze geldig is in de Europese Unie. Gaat je zoon of dochter op Erasmus binnen Europa? Vergeet dan niet op voorhand de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen. Daarnaast kan je ook een polis geneeskundige verzorging afsluiten, bijvoorbeeld ter aanvulling van een bijstandsverzekering.
Tot slot kan een reisbijstandsverzekering ook nuttig zijn in geval van repatriëring wegens ziekte of ongeval in het buitenland. Vraag zeker ook eens na bij je makelaar, want sommige verzekeraars bieden specifieke polissen aan voor studenten in het buitenland.
Trekt je zoon of dochter binnenkort naar het buitenland voor een studie of stage? Contacteer ons dan, en samen zorgen we ervoor dat je hem of haar als ouder, met een gerust hart kan laten vertrekken.
Solliciteer nu