09-05-22

Mijn reis is geannuleerd door ziekte… krijg ik mijn geld terug?

Nee toch! Het zou maar eens moeten lukken dat je koorts krijgt voor je de luchthaven binnenstapt. Of dat je amper een dag geland bent, een lokaal gerechtje hebt geproefd en met een voedselvergiftiging in bed belandt. Dat is balen! En vooral een dure bedoening… Of krijg je je geld terug als je de eerste vlucht terugwaarts neemt? Wij scheppen duidelijkheid!

Annulatie van reis

Omdat je zeker wil zijn van je vlucht en accommodatie, boek je wellicht een paar maanden voor vertrek. Gelijk heb je! Helaas heb je niet alle touwtjes in handen als het aankomt op onverwachte omstandigheden. Zo kan er op enkele maanden tijd een oorlog uitbreken in het land van je vakantiebestemming, een natuurramp ontstaan, een overboeking plaatsvinden, een scheiding in gang gezet zijn of heb je simpelweg koorts. We overlopen de situaties kort.

Calamiteiten

Terrorisme, oorlog of natuurrampen zijn onvoorziene situaties waaraan jij als reiziger niets kan doen. Als deze omstandigheden voorvallen op het moment dat jij op reis wil vertrekken, betaalt de reisorganisatie je normaliter een groot deel van je geldsom terug of een deel ervan.

Problemen bij reisorganisatie

Uiteraard kunnen er ook interne problemen optreden bij de reisorganisatie zelf. Denk hierbij aan een vertraging van je reis, een overboeking of financiële problemen die de kop opsteken. Als dit voorvalt, heb je in sommige gevallen recht op een terugbetaling, of zelfs een schadevergoeding naargelang de reisorganisatie waar je bij aangesloten bent.

Ziekte of scheiding

Ben je van plan om zelf je reis te annuleren door een onverwachts overlijden, ziekte, scheiding of de start van een nieuwe baan? Dan bestaat de kans erin dat je je reissom terugkrijgt. Helaas kunnen hier wel annuleringskosten optreden, al zijn deze doorgaans niet hoger dan je reiskosten. Gelukkig, kunnen deze kosten ook vermeden worden. Echt waar? Wees maar zeker! 

  •  Als je een annuleringsverzekering aangaat, dan hoef je geen kosten te betalen als je annulatie voldoet aan de verzekeringsvoorwaarden.
  • Als je je reis schenkt of doorverkoopt aan een andere persoon. Uiteraard moet deze persoon voldoen aan de reisvoorwaarden en kunnen hiervoor administratiekosten in rekening gebracht worden.
Solliciteer nu