26-07-21

Ook je wagen verdient extra aandacht tijdens een hittegolf

Een hittegolf zorgt bij veel mensen voor een hoop gedoe. Denk maar aan slapeloze nachten, een verbrande huid na een wandeltocht of zwetend werken achter je bureau. We zoeken tijdens een hittegolf massaal verkoeling op. Hoe heerlijk is het niet om bijvoorbeeld na een warme werkdag te acclimatiseren in je wagen door de airco even op te zetten? Toch is er een kans dat ook je auto problemen krijgt en zelfs beschadigd raakt in de hitte.

Grootste boosdoener

Hitte kan ervoor zorgen dat de motor van je wagen oververhit raakt. Het koelsysteem van je auto moet dan harder werken om de motor koel te houden in de warmte. Zeker bij oudere wagens is de kans groter dat de automotor oververhit raakt. Om oververhitting te voorkomen is het belangrijk om je wagen op tijd en stond te laten nakijken voor een onderhoud.

Zelf kan je ook ingrijpen door de airco zo weinig mogelijk te gebruiken of deze op een lagere kracht te zetten. Nog beter is om je ramen volledig open te zetten zodat je de eerste warmte uit je auto kan verdrijven. Wil je toch je airco inschakelen op warme dagen? Zorg er dan voor de je de temperatuur niet lager dan 5 graden instelt onder de buitentemperatuur.

Merk je tijdens het rijden dat je motor te warm wordt? Geef je wagen dan een pauze om schade te voorkomen en zet je even aan de kant van de weg met de motorkap open om de warmte te laten ontsnappen. Controleer de koelvloeistof en vul deze bij indien nodig.

Lakschade

Niet alleen aan de motor kan er schade ontstaan door de hitte, ook de lak van je wagen kan aangetast worden door de warmte en dat in combinatie met vogelpoep. Door het zuur van de uitwerpselen en de samentrekking en het uitzetten van de materialen van je wagen door de warmte, kan je lakschade krijgen. Zorg er dus voor dat je wagen tijdens warme dagen vrij blijft van vogelpoep. Wist je trouwens dat zonnecrème ook schade aan je lak kan veroorzaken? Heb je een witte vlek veroorzaakt? Verwijder deze dan onmiddellijk met een vochtig doekje.

Geen volle tank

Ook al hebben benzinepompen een automatische uitschakelfunctie, veel automobilisten tanken toch graag wat meer, maar in de zomer is dat niet zo’n goed idee. Benzine en diesel zetten echter uit bij hoge temperaturen. Wanneer je tank dus te vol is, kan dit op tropische dagen leiden tot een overloop van brandstof. En dat leidt op zijn beurt weer tot een hoger brandgevaar en het risico om de lak van je wagen aan te tasten.

Kies voor een schaduwplaats

Parkeren in de volle zon zorgt niet alleen voor een onaangename hitte in je wagen, de hoge temperaturen kunnen ook de electronica van je auto beschadigen. Kijk dus uit bij het parkeren dat je voor een plekje in de schaduw kiest. Is dat echt niet mogelijk? Zorg dan dat je een auto-zonnescherm bij de hand hebt om je voertuig te beschermen.

Solliciteer nu